Daniel Migdal – vinnare 2010

Prismotivering

Daniel Migdal har etablerat sig som en av de mest lovande unga violinisterna i Sverige. Daniel är en eftersökt kammarmusiker och har turnerat som kammarmusiker och solist i Sverige, Estland, Frankrike, England, Polen och Kina.

Daniel Migdal - vinnare 2010
Violin från 1756 - inköpsår 2010

Pris

Årets pris är en violin byggd av Januarius (Gennaro) Gagliano år 1756. Pristagaren får disponera den under ett antal år.

De norditalienska städernas namn klingar förstås alldeles särskilt magiskt för violinister och andra kännare av historiens allra finaste stråkinstrument. Men även något längre söderut finns sedan 1700-talets början en stråkbyggartradition i den översta toppklassen. Framför allt förknippas den med släkten Gagliano. Den minst kände i familjen är nog grundaren Alessandro. Han tog med sig yrkesskickligheten till sin hemstad Neapel efter att först ha arbetat för mästarna Amati och Stradivari i Cremona. Alessandros andre son Januarius (på italienska Gennaro) var verksam ca 1740-1780 och har inte efterlämnat lika många exemplar. De som finns räknas dock till de verkliga finsmakarinstrumenten.