Violin från 1756

2010 införskaffades det första instrumentet till ovanstående instrumentsamling, en violin tillverkad 1756 av den kände italienske instrumentbyggaren Januarius Gagliano.

Beskrivning

Cremona, Brescia, Milano, Venedig… De norditalienska städernas namn klingar förstås alldeles särskilt magiskt för violinister och andra kännare av historiens allra finaste stråkinstrument. Men även något längre söderut finns sedan 1700-talets början en stråkbyggartradition i den översta toppklassen. Framför allt förknippas den med släkten Gagliano.

Den minst kände i familjen är nog grundaren Alessandro. Han tog med sig yrkesskickligheten till sin hemstad Neapel efter att först ha arbetat för mästarna Amati och Stradivari i Cremona. Alessandros andre son Januarius (på italienska Gennaro) var verksam ca 1740-1780 och har inte efterlämnat lika många exemplar. De som finns räknas dock till de verkliga finsmakarinstrumenten. Typiskt för utseendet är hos tidiga exemplar i allmänhet den röd-orange- eller rödbrun-färgade lacken, som skiljer dem från den ljusare guldgula färg som blev vanlig hos Gaglianofamiljens violiner under den senare delen av 1700-talet.